assalammuaikum ahli2 blogger sumer!!!!
*smbil wt muke teruje nk mmpos*
oke...ary nyh aq rjin sket dr byse..sket jep lh..xbyk..sket mcm nyh...npk x cne jri aq nyh?? npk x..oke..bgoz klo npk..ary nyh wa kms uma+ mask woo...mask simple2 jep lh..so jom...aq nk kongsi ngn korng cne nk wt telur mask sambal..ary 2 hincik Lobak mkn telur smbal so mcm trliur plak..aq pon wt lh ry nyh..jom aq ajar..ade aq kesh klo korng reti..ni kn blog aq..aq nk share jugak.. korng kne gax bce...klo x nk bce...sile pgkh tab ini okeyh...
so..mak nab sumer...bahan2 nyer adalah -------->
telur sambal
bahan merepek:
1. apron
* sebb nti tkot bju korng yg vouge tuh kotor *
2. kuali
*memei ler prlu mnde aloh nyh..klo dok cne mu nok msok telor nab oiii*
3. sudip
* tp klo korng byse gaul kt kuali gune tgn pon ape slh nyer...xde mslh lh...boley jep*
bahan original:
minyak
telur yg dah direbus
( xkesh lh bpe biji tlur yg korng nk)
lada kering yg dah dikisar
( klo korng nyh sumer rjin2...kai cili boh pon muley..)
6 uls bawang merah
3 uls bawang putih
bawang besar
garam
gula
cara2 nyew adalah:
1. goreng telur yg dah direbus td shingga brwarna kkuningan. bile korng rse da oke n mmnuhi citerasa korng..muley ler angkt letk dlm pnggn..
2. oke..mse tok buat smbal dye plak..1st thing 1st..korng msukkn bawang yg telh korng blender..oppsss!!! lupe nk bg tau..bwng merh ngn bwng puth 2 korng blend tau..klo korng rjin..korng tumbuk ler...lg masyuukk..bawang besar td korng juz lawang jep k...i mean ptg byse jep..
3. lepas bawng dh naik bau n kkuningan..msukkn lada yg telh dikisar td atau cili boh kedlm kuali.. n gaul smpai pecah myk..oke? ade phm ayt aq? pas2 letak garam n gula secukup rase..
4. lepas2 kalo korng rase mcm kuah korng 2 pekat sgt..korng letak lah air skit k..ikut korng gax..coz aq msk men cmpak2 jep.. pas 2 last skli msukn telur yg dh drebus..
5. oke..siap dihidang tok mkn tgh ary or mkn mlm...
p/s : hahhh..cne2...ni aq msk tau...
wah...
ReplyDeleteema dh jadi chef telur sambal..
huhuhu :)
ngeh3..lai lai..cube rase..
ReplyDelete