lama x update belok..tak tak..sebenarnyer lebih kepada malas nk hupdate belok..muahaha.. oke lah..ppe pon ni nk kongsi resepi baru dgn you oll sumer..resepi kali nih bout CHURROS .. what? korang x penah dgr? gi google skunk..smpena musim EURO nih kan.so resepi pon msti de kne mngne ngn EURO jugak..#erkk .. *perlu ke sebegitu..mcm ko minat sgt jep bola* .. oke..Churros nih sebenarnyer sejenis donut yg terkenal dekat Spain sane tuh..tp klo kt malaysia donut dye bulat2, tembam2, gebu2 mcm kuih pau kan..tp donut Spain ni dye panjang2..cantik..sedap..so jom lah aq bg tau resepi dye...cekidautt--->
CHURROS
bahan-bahan:
- 2 cawan air
- 2 sudu besar gula
- 3 cawan tepung
- 2 biji telur
- 1 sudu teh garam
- 2 sudu besar minyak masak
cara-cara:
- memula sekali kan korang didihkan air and then masukkan gula,garam dan minyak. pukul sehingga sebati dan kemudian perlahankan api bila korang rasa dah sebati lah kan..
- masukkan tepung dengan cepat untuk elakkan tepung korang berketul-ketul. cara masukkan tepung adalah secara menabur yea..and kacau sampai sebati. kalo dah npk mcm berketul2 tuh..xpe lah..xde effect ppe pon..sbnrnyer nk bg dye jd lawa nnti..
- angkat dari dapur, korang letak lah dlm bekas yea. lepastu masukkan telur dan kacau sampai sebati jugak.
- deco ikut bentuk panjang-panjang guna benda nih sebab asal dye mmg bntuk nih.
*nota kaki: kita guna terap kuih yg bentuk cenggini gax tp zaman dulu kala munyer..*
5. goreng keemasan , angkat dan tabur gula halus or gula icing .
*nota kaki : ema buat comel2 jep sbb yg mmbuat pon comel..muahaha..*
6. boley juga dimakan dengan nutella or syrup choc. better gula icing or syrup choc..lagi yummy~
p/s: churros nih sdp mkn time panas2 tau..da sejuk kurang sedap...selamat mencuba...:)
0 5000 org doakn aq cute:
Post a Comment
mkcik2 n pk cik2 kepoh..