di mlm yang hening ini..bertemankan lampu kalimantang yg menerangi bilik tidur yg xsiap kemas lagi..ema nk cter sal resepi..sbnr nyer cter lame..tp x kire..nk cter jugak..dsbbkn kmalasan yang melampau..plus dengan line tenet yg lampi mcm unta..*vudus punye P1..pdn muke ko kne maki ngn aq (kat twitter jeplah tp)..aq santet kang bru tau)* ..xde lah..ema da byr dh..siap org tu ckp terlebey2 bayar lagi..sekali..line lembab jugak..x ke buat ko rse baran..disaat semangat tgh berkobar2 nk tgk movee korea and running man..kan?
oke lahh..so..mggu lepas dsaat xde kje dan hormon memasak tuh bertambah dgn banyak nyer..dh sma banyak dah dgn twisties yg msuk kt dlm mulut nih..*burrppp!!* ..xsnnoh betol..so..jom tgk resepi buat Pavlova ...nk beli mmg aq x tau lah kn..area JB nih mne yg jual menatang nih..dok tgk kt tenet..tweet..FB..histagram and segala mcm laman sesawang sosial yg berada di atas muka bumi ini kengkawan dok ceghite kehebatan dan kesedapan menatang Pavlova nih..so tringin lah jugak kehendak hati nurani ni nk merasa kesedapan beliau... lets cekidauuttt --------->
PAVLOVA (6org makan)
bahan2:
- 4 biji putih telur
- 1 cawan gula kastor (3/4 utk kurang manis)
- 1/2 sudu teh esen vanilla
- 1 sudu teh cuka masakan
- 1/2 sudu besar tepung jagung
topping:
- 1 cawan whipping cream
- 1 1/2 sudu besar gula halus/ gula icing
- 1/2 sudu teh esen vanilla
nota kaki: * nak senang beli whipping cream yg da siap dlm botol tuh*
hiasan:
- first thing first make sure korang pastikan peralatan yg korang nk guna tuh x basah dan berminyak sbb nnti akan effect korng munyer meringue..oke? lap le dulu yea ..
- asingkan putih telur dan kuning telur..kalo nk senang pecahkan mase telur tuh tgh sejuk..tp bila nk mula buat pavlova keadaan telur mesti pada suhu bilik yea kawan2..
- pukul putih telur dengan kelajuan yang perlahan sehingga menjadi soft peak form..mksud dye..mcm npk berbuih2 cntik gitu ala-ala ombak rindu..*dlm bhsa melayu xtau ape*
- masukkan gula sudu demi sudu yea..bukan sekaligus dengan kelajuan yang tinggi sehingga menjadi putih.
- teruskan putar sehingga menjadi putih berkilat dan bila diangkat mengeluarkan tanduk yg tajam..dun worry about the tanduk sbb tanduk tu tanduk yg bagos..kiranya nanti korang munyer palova cntik lah..kalo x tajam..putar lgi beberapa minit ok..
- masukkan esen vanilla dan pukul sebati.
- masukkan tepung jagung dan cuka..gaulkan menggunakan senduk yg kering..
- buatkan bulatan pada kertas minyak dan bentukkan meringue mengikut bulatan yg kita lukis. pastikan bahagian tepi lagi tinggi dari bahagian tengah.
membakar !!!
# panaskn oven pada suhu 150C pada 15 minit awal..
# turunkan suhu pada 140C dan masak selama 1 jam * tapi oven ema jenis cepat panas..so ema guna 110C, ikut memasing punya oven yea*
# masak sehingga warna meringue menjadi coklat muda. bila sudah masak, biarkan oven sedikit terbuka dan tunggu sehingga sejuk.
cara menghias !!
> pukul whipping cream dalam bekas sehingga kental.
> masukkan gula dan esen vanilla..pukul lagi..SIAP!!
nota kaki: *masukkan dalam plastik dan simpan dalam peti ais sementara menunggu kalo nak senang deco. bila rasa nak makan baru hiaskan sebb takot nnti pavlova berderai*
SIAP UNTUK DIMAKAN ~
wahhh! nak try buat pavlova lahh. mcm best je ;)
ReplyDeleteheee..try lah..ary tuh akq gi jusco ade npk pavlova..dye buat comel jep..2 layer~
Delete